Op wereldreis met Digitalis
Primair onderwijs, 5-6, 7-8
Samen met kunstvakdocenten maken leerlingen van basisschool Digitalis een wereldreis. Gedurende twee schooljaren komen externe professionals (een bioloog, een kunsthistoricus en beeldend kunstenaars) wekelijks de school in om met de leerlingen van groep 5 t/m 8 te werken over alle continenten van de wereld.
Het eerste continent dat werd verkend was Zuid-Amerika. Leerlingen ontwierpen diorama's van regenwouden in dozen. Deze diorama's werden gebruikt als uitgangspunt voor de indeling van gemeenschappelijke ruimtes.
Verschillende ruimtes werden omgetoverd tot een waar regenwoud: wanden werden van vloer tot plafond beschilderd met bomen en bladeren in alle kleuren groen. Er werd geleerd over vormen, structuren, kleuren en lagen en er werd gewerkt met diverse schildertechnieken. Ook werden er bomen en bladeren gemaakt van andere materialen om het regenwoud diepte te geven.
"De leerlingen zijn enorm gemotiveerd", vertelt Christin, Collage adviseur, kunsthistorica en één van de kunstdocenten in dit traject. "Door betekenisvol onderwijs aan te bieden, vergroot de cognitieve- én vaardigheidskennis van de leerling. De samenwerking tussen leerlingen onderling is bijzonder om te zien. Als kunstvakdocent worden steeds meer onderdeel van de school omdat we de leerlingen steeds beter leren kennen. Samen met de school houden we leerlingen in een leerrijke en pedagogische setting."
Collage ontwerpt en organiseert in samenwerking met de school langdurige kunst- en cultuurprogramma’s, passend binnen de visie van de school.